Езикът на цветятa

Красивият букет може да промени атмосферата в едно помещение и да предизвика положителни емоции, но заедно с това носи и неизказано с думи послание.

Цветята много често казват повече от това, което сами се осмеляваме да кажем.

От векове те носят различна символика, която много пъти се е променяла, но са останали някои общи послания.

Езикът на цветята е бил най-популярен по времето на викторианската епоха, когато са се водили т.нар “цветни” флиртове – чрез послания с различни цветя.

Едно от най-популярните цветя – розата, в зависимост от цвета си може да изразява различни чувства.

Червената роза е запазеният символ на любовта, тя се поднася само когато искаме да кажем “обичам те” и в никакъв друг случай.

Има значение дали се подарява напълно разцъфнало цвете или още неразтворен цвят.

Пъпката на червена роза също означава силни чувства, които обаче трябва да бъдат запазени в тайна, а полуотвореният розов цвят говори, че любовта е истинска.

Бялата роза символизира вярност и непоквареност, тя казва “довери ми се”, а жълтата, която често се е смятала за послание на омраза, всъщност говори за приятелство.

Леко отворена, жълтата роза пита “Обичаш ли ме още”, а значението на съвсем разтворен жълт цвят е “Моля те, върни се”.

Розовата роза е символ на пълно щастие и удоволствие, но също така носи и посланието на тайната любов и признава “Сърцето ми ти принадлежи”. Напълно разцъфнал, цветът й казва “Вярвай на това, което говоря и правя”.

Комбинацията от бели и червени рози означава “близост завинаги”.

Значение има и броят на розите, които се поднасят. Едно цвете носи посланието за любов, 12 рози изразяват благодарност и уважение, 25 се изпращат за поздравления, а класически букет от 100 или 50 рози носи символът на вечната любов.

Карамфилът символизира любов, очарование и изисканост. Светлочервените карамфили изразяват възхищение, тъмночервените – любов, а белите означават чиста любов и късмет.

Пъстрият цвят на карамфила носи посланието, че любовта е отхвърлена, а жълтият говори за надменност.

Новия вид зелени карамфили, са модерни напоследък в Европа. Това е цветето на празника на Св. Патрик – покровител на Ирландия.

Като цяло пролетните цветя символизират радостта от живота. Традиционното значение на виолетките е скромност и сдържаност. Зюмбюлът е цветето на бодростта и е много подходящ за подарък на хора, които се занимават със спорт.

Синият зюмбюл значи постоянство, а белият, освен красота и чар, изразява и неизказаното послание “Гордея се с теб”.

Жълтият зюмбюл, който се среща по-рядко, говори за ревност. “Обичай ме” е значението на нарциса.

Ирисът е цветето на надеждата и вярата. С него можем да кажем “Моите комплименти” или да признаем на някой близък “Твоето приятелство значи много за мен”.

Красота, интелигентност и скромност символизира момината сълза, която освен това говори на този, за когото е предназначена “Ти направи живота ми пълен и съвършен”.

Божурът изразява стеснителност, но олицетворява и щастливия брак, а с букет иглики признаваме “Не мога да живея без теб”.

Друго много обичано пролетно цвете – лалето, носи посланието на перфектния любовник.

И при него има значение цветът – червеното лале заявява “Повярвай в любовта ми” и е своеобразна декларация на чувства, а жълтото лале е израз на слънцето и радостта. Невенът изразява ревност.

Червеният мак пък е цветето на удоволствието, белият – на утехата, а жълтият – на богатството и успеха.

Гладиолата е цветето, с което можем да кажем “Аз съм искрен с теб”. Орхидеята е класическото цвете на красотата, елегантността и изтънчеността и носи послание на любов и ласкателство.

Тя става все по-популярно цвете в България, дори може да се каже, че тук вече има колекционери на орхидеи.

Бръшляна много често се използва при аранжировка на букети, особено при булчински, и символизира съпружеската любов, верността и приятелството.

Имелът носи послание на обич и превъзмогване на трудностите, а миртата, която е еврейският символ на брака, означава любов. Палмовите листа още от древността са символ на победата и успеха.

Освен значението на цветята, послание може да се отправи и със самия цвят на букета.

Цветовете имат не само естетическо въздействие, но могат да успокояват или да стимулират, да повишават настроението.

Червеният цвят действа стимулиращо и с него трябва да се внимава, а лилавият влияе успокояващо и отпуска напрежението. Жълтият, който се асоциира със слънцето, подобрява настроението, носи радост и топлина, той е цветът на общуването, активността и откритостта. Оранжевото е цветът на оптимизма.

Зеленото понякога се пренебрегва и се възприема само като аранжировка при букетите, но не бива да е така – този цвят се свързва с природата и с усещането за спокойствие.

Синьото е цветът на покоя, а розовото дава чувство на радост.

Бялото означава пълна откритост, но, ако се подарява букет с бели цветя, трябва да се има предвид, че в някои страни в Азия това е траурен цвят.

Като пример за послание с букет, ако искаме да поднесем увереност, солидарност и активност, трябва да изберем цветя в червено и жълто.

Това е и подходяща комбинация, ако поднасяме букет на мъж, макар че според европейския етикет букет на мъж по принцип не се подарява с малки изключения.

Leave a Reply

Your email address will not be published.