Какво означава да си влюбен?

Много учени по целия свят са се опитвали да разберат магията на любовта. Но какво означава да си влюбен?

След дълги години на проучване на феномена учените стигат до следното определение:

“Да си влюбен означава да си в състояние, в което постоянно и силно желаеш да не се разделяш с определен човек.”

Да си влюбен означава още, непрекъснато да си зает с мисли за своя партньор, да го идеализираш, да искаш да знаеш всичко за него, да му доставяш радост и т.н.

За влюбения са характерни силни и противоположни чувства: еуфория, щастие, спокойствие, несигурност, ранимост, тревожност, паника, отчаяние.

Любовта се запалва от искрата на надеждата, самотата, тъгата и ревността. С други думи, страстното чувство се ражда от сливането на болката и удоволствието.

Учените твърдят, че повечето хора очакват романтичните им преживявания да са горчиво-сладки, но ако предишният им опит в любовта е бил болезнен, че те се надяват никога повече да не се влюбват.

Какво е необходимо, за да се поддържа любовта?

Според научните изследвания в областта хората посочват основно грижовността, доверието, уважението и честността като най-важни в любовта.

В същото време, приемани за ключови елементи на страстта като докосването, сексуалната страст и физическото привличане, се оказват с периферно значение за поддържане на тръпката.

По различен начин ли обичат мъжете и жените?

Макар, че общоприетото мнение е, че жените влагат по-силни чувства, когато са влюбени, се оказва, че и мъжете и жените обичат еднакво силно.

Освен това и мъжете, и жените определят приятелството като изключително важно за любовните взаимоотношения. Но мъжете се влюбват по-бързо и затова са, може би, и по-романтични.

Жените, от друга страна, са по-склонни да внесат прагматични нотки в страстта.

Изследването показва още, че при мъжете в много по-голяма степен, отколкото при жените, еротичната и романтична любов отговаря на личната им представа за любовта.

Може ли възникването на любовта да се предскаже?

Някои изследователи твърдят, че има много фактори, които ако са налице, е възможно да възникне любовно чувство. Такива фактори са:
– чувството, че си харесван;
– позитивният социален статус на партньора;
– наличие на желани характеристики у партньора;
– способността на партньора да усеща потребностите ни, да ни разбира;
– вълнуващи обстоятелства при протичането на взаимоотношенията;
– добър външен вид и т.н.

Leave a Reply

Your email address will not be published.